
Lake Erie Swimming                                                                                             October 2016 

Volume 1, Issue 1 

Safety Committee Update 

RACING START CERTIFICATION 

All coaches need to ensure that their swimmers are racing start certified or must ensure that 

their swimmer is starting from within the water. A reminder that according to a study con-

ducted by the United States Swimming Insurance Company (USSIC) and     Indiana University 
“Racing starts from the side of the pool are typically NO more shallow than racing starts off 

the starting blocks.” Many times coaches believe they are taking the correct steps by having 

their kids dive from the side and unfortunately there is not much difference in angle or   

velocity from making that modification. Therefore any swimmer that is not certified must 

start from within the water until certification is complete. If an official or meet safety director 

notices a child who lacks the ability to proficiently perform a head first racing start from the 

block or side of the pool, said swimmer’s coach may be asked to provide documentation that 

the swimmer is certified to be allowed to dive from the block or side of the pool.  If the coach is 

unable to provide documentation the swimmer will be asked to start from within the water for 

the remainder of the meet 

FAQs Regarding Racing Start Certification 
1. What if a swimmer is certified at one club and then transfers to another? 

Answer: The swimmer must be recertified at the new club. 

2. Who is responsible for keeping copies of certification forms? 

Answer: Each club is responsible for retaining, for three years, a certification form for each of 

its swimmers. There is no requirement that these forms be sent to an LSC or to officials          

responsible for any competition. 

3. Does the certification process impose more liability on coaches? 

Answer: No. A coach’s liability is already based on the coach’s exercise of good professional 

judgment in deciding whether a swimmer has the skills necessary to safely perform a racing 

start into less than six feet of water (including racing starts into the USA Swimming minimum 

starting depth of four feet). Certification simply documents that for each swimmer, such pro-

fessional judgment was exercised. Similarly, coaches are also already responsible for following 

the progression set forth in the American Red Cross Safety Training Manual to teach racing 

starts to young or novice swimmers. Certification documents that the steps in the American 

Red Cross Safety Training Manual have been followed. 

4. Can swimmers who have not been certified still participate in swim meets? 

Answer: Yes. However, they may not start from either a starting block or from the side of the 

pool and may start only from within the pool. 

5. Where can I find information about teaching head first entry progressions and racing start 

safety? 

Answer: The progressions are described with accompanying photos in the American Red 

Cross Safety Training for Swim Coaches Manual. Access the Manual on the coach’s tab at 

www.usaswimming.org . (See Chapter 2: Head-first Entries and Racing Start Safety.) The Red 
Cross Swimming and Diving Skills DVD includes a video of the progression. 

LIFEGUARD REQUIRED BY 

STATE CODE 

Just a reminder to all clubs that 

USA Swimming requires that all 

clubs comply with all local and 

state laws. In the state of Ohio a 

lifeguard must be present 
anytime a swimmer is in the water 

for a pool 2,000 sq. ft. or above 

(this covers most every pool a swim 

team would use to practice in.) 

This requirement also excludes a 

coach who is certified as a lifeguard 

to count as a lifeguard unless the 

coach is NOT coaching, is easily 

identifiable as the lifeguard, has a 

rescue tube and pocket mask on 

their person, and is engaged in 

only patron surveillance. 

Please ensure that you are 

complying with state code and 

keeping your swimmers safe. Make 
sure a lifeguard is on duty at all 

times. 



 

Running Starts and Sailor Dives have NO place in USA Swimming! 

Concussions within the aquatic sports arena continues to be a safety concern for our swim-

mers. USA swimming continues to stress that “Any athlete suspected of sustaining a concus-

sion should be removed immediately and should not return until evaluated and cleared by a 

licensed health care professional, trained and experienced in evaluating and management of 

concussions, acting within scope of practice. Compliance with all state and local laws dealing 

with concussion is the responsibility of the Club and/or LSC. “ 

Symptoms Reported by the athlete may include: 

 Any headache or “pressure” in head - how badly it hurts does not matter 

 Nausea or vomiting 
 Balance problems or dizziness 

 Double or blurry vision 
 Sensitivity to light and/or noise 
 Feeling sluggish, hazy, foggy or groggy 

 Concentration or memory problems 
 Confusion 
 Trouble falling asleep 

When a concussion is suspected stop all strenuous activity and have the athlete 
checked out by a medical professional. 

When an athlete is able to return start SLOW. If any symptoms reoccur stop 
allow time for additional rest and recovery and start again from the beginning. 

1. Kicking sets only (no flip turns) 
2. Lite Swimming (no flip turns) 
3. Gradually increase practice length, yardage, and intensity. 
4. Slowly add flip turns gradually (start with a few and increase slowly) 
5. Lastly begin head first entries gradually. 

REPORT OF OCCURRENCE BOOSTER CLUB 

CONCUSSION REMINDERS 

Please make sure 

that no matter how 

small an incident is 

that you make a 

report of occurrence 

and send the receipt 

you get from USA 

swimming to our 

LSC Safety Chair, 

Branden Burns at 

bburns@twinsburg. 
oh.us . 

The smallest of 

lacerations can 

become infected and 

require advanced 

medical interven-

tion which can be-

come costly. Being 

a member of USA 

Swimming means 

that you are covered 

by insurance which 

allows for up to 

$25,000 in coverage 
for each occurrence. 

HYPOXIC TRAINING AND 

SHALLOW WATER 

BLACKOUTS. 

Just a reminder to coaches that 

Hypoxic Blackouts more commonly 

known as Shallow Water Blackouts, 

is a major concern for USA 
Swimming. Therefore, it is the rec- 
ommendation of the Organizational 

Risk Management Committee that 

Hypoxic training follow a few guide-

lines. 

1. Hypoxic sets occur at the 

beginning of practice. 

2. Be under close supervision 

3. Any swimmer who is believed 

to be hyperventilating in 

preparation of the set be 

removed from participating. 

4. Any swimmer having difficulty 
be given extra recovery time. 

5. Swimmers be instructed to not 

replicate these types of sets 
outside of coach supervision. 

*At no time should a person who has suffered a concussion partici-
pate in Hypoxic training. Hypoxic sets should not be reintroduced 

2 until the swimmer is well past performing head first entries. 

Statement provided by the 

Organizational Risk management committee 

“We are seeing more and more clubs 

changing from volunteer run to coach 

owned with a booster club set up as the fund 

raising Organization for the club. As such, 

the Organization will run swim meets and 

other fund raising activities on behalf of the 

member club. Some booster organizations 

believe they are provided coverage because 

of their relationship with the member club. 

This is not the case.” For those coach or 

organization owned teams please see to it 

that your parent boards or boosters become 
member organizations with USA Swimming. 


